KONFERENCIJA KAKO ZADRŽATI MLADE U HRVATSKOJ

Poštovana/i, Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na konferenciju sa stručnim ...

KANDIDIRANJE - ČLAN NADZORNOG ODBORA

Poštovani, započeo je postupak kandidiranja za izbor jednog člana Nadzo...

Mediteranski sajam

Obavještavamo Vas o održavanju jubilarnog 15. Mediteranskog sajama zdr...

IZBORI U BJELOVARSKO BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Izborna pravila 2018.za BBŽ.doc OBRAZAC ZA PODNOŠENJE PRIGOVORA_BBŽ_201...

Upravni odbor kod ministra Tolušića

Ministar poljoprivrede, g. Tomislav Tolušić jučer je u Ministarstvu poljopr...

  • KONFERENCIJA KAKO ZADRŽATI MLADE U HRVATSKOJ

  • KANDIDIRANJE - ČLAN NADZORNOG ODBORA

  • Mediteranski sajam

  • IZBORI U BJELOVARSKO BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

  • Upravni odbor kod ministra Tolušića

Nalazite se:  

Sastanak predsjednika Vlade sa proizvođačima mlijeka

E-mail Ispis PDF

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se 29. kolovoza u Banskim dvorima  s predstavnicima proizvođača mlijeka. Razgovarali su o aktualnom stanju u sektoru proizvodnje i prerade mlijeka, kao i planiranim potezima Vlade Republike Hrvatske u cilju zaštite hrvatskih proizvođača mlijeka. Uz predsjednika Vlade bili su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić.

 


Po završetku sastanka u izjavi za medije ministar Tolušić kazao je da je Vlada svjesna koliko je kompleksna i teška situacija u mliječnom sektoru. Izvijestio je da će Vlada, u dogovoru s proizvođačima mlijeka, u kratkom roku organizirati sastanak s trgovačkim lancima i velikim otkupljivačima, s obzirom da proizvođače najviše muči niska otkupna cijena mlijeka. Dodao je da je jedan od koraka koje Vlada može poduzeti kako bi pomogla ovom sektoru i stroža kontrola dumpinga cijena, što će se komunicirati prema Europskoj komisiji. Podsjetio je da Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji jeVlada usvojila na sjednici u Kninu, prednost daje upravo poljoprivrednim proizvođačima u segmentu stočarstva i mljekarstva, što će im također pomoći. Nadalje, Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse također se velikim dijelom tiče sektora mljekarstva, a trebao bi biti usvojen do kraja rujna. Najavio je i da će do kraja godine u Program ruralnog razvoja biti uvrštena mjera o dobrobiti životinja, čime će se osigurati dodatna sredstva stočarskom sektoru.

U tijeku su pregovori s Europskom komisijom o mogućnosti financiranja nabave stoke kroz Program ruralnog razvoja, a također se dogovara i financiranje otvaranja mini mljekara kroz taj Program.„Vlada Republike Hrvatske brine o mliječnom sektoru, koji je nažalost devastiran zadnjih desetak godina. Ali, smatramo da u sektoru mljekarstva i stočarstva ima budućnosti, samo treba proći neko vrijeme da sve mjere koje poduzimamo daju rezultate“, poručio je ministar Tolušić.

Razgovarali su i o bolesti kvrgave kože, a ministar je najavio da će se kompenzirati odšteta hrvatskim proizvođačima. U ime proizvođača mlijeka govorili su Davor Adžić  i Mario Rengel. Istaknuli su zadovoljstvo time što je hrvatska Vlada prepoznala probleme u mliječnom sektoru. „Izuzetno nam je drago da nas je uz ministra primio i premijer. Bit je da smo detektirali problem i osvijestili da mliječni sektor ovako dalje više ne može“, istaknuo je Davor Adžić. Napomenuo je da proizvođači mlijeka od Vlade ne očekuju ništa nerealno, svjesni da hrvatska Vlada ne može odrediti cijenu mlijeka, već je to pitanje tržišta. „Ali, možemo određenim mjerama doći do rješenja naših problema“, dodao je. Naglasio je kako su proizvođači mlijeka investirali u proizvodnju kako bi stvorili dodanu vrijednost te da zapošljavaju ljude u ruralnim sredinama. U međuvremenu je mljekarima porasla cijena inputa, a cijena mlijeka značajno pala, što je dovelo do velikog zaduženja. Stoga su tražili da se kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvitak naprave reprogrami kredita, kako bi ih mogli vraćati. Naveo je i kako zemlje Europske unije kroz zakone o dobrobiti životinja ostvaruju dodatnih 100 eura po grlu, što bi im isto bila značajna pomoć.

Što se tiče bolesti kvrgave kože, ona je također prouzročila štetu u ovom sektoru kroz smanjenje proizvodnje i uginuće životinja. „Moram napomenuti da smo obeštećeni za 2016. godinu“, naglasio je te dodao da je ministar najavio obeštećenje i za ovu godinu. Mario Rengel naglasio je da je prije desetak godina 64 tisuće OPG-ova proizvodilo mlijeko, dok ih je danas tek 6 tisuća. „Nadamo se da će se mjere Ministarstva poljoprivrede što prije realizirati“, zaključio je.

Izvor: http://www.mps.hr/default.aspx?id=21150

 

 

 

Facebook HPK

Partneri HPK

  

     

 

 

Korisni linkovi